Propostes per a Palma
Introducció ús de la bicicleta
A Palma la gran majoria de persones es mou en cotxe privat, som la CCAA amb més cotxes per càpita, un cotxe per habitant.
Una altra dada significativa és que Palma és la tercera ciutat amb més embussos d’Espanya. Un automobilista de Palma es passa al voltant de 25 minuts extres en els seus desplaçaments, atrapat en un embús.
Precisament per aquest ús preferent del cotxe privat, la mitjana de les observacions de l’aire de Palma, com el d’altres 11 ciutats espanyoles, sobrepassa els nivells màxims de contaminació en partícules PM 2.5 i PM10 assenyalades per l’OMS.
Així doncs, hi ha un itinerari ciclista de 82 km gens menyspreable, compost majoritàriament de carril bici que s’estén per tota la ciutat complint com a xarxa de transport.
L’itinerari ciclista, creiem necessita millorar en:
- Manca de connexió amb itinerari bici de Calvià (oest).
- Manca indicar degudament el camí, Camí de Can Bogueta, que connecta l’aeroport amb l’itinerari ciclista de platja de Palma i arreglar per al seu ús, ja que ara està molt descuidat.
- Manca de manteniment.
- Manca de vigilància, alguns automobilistes el fan servir com a càrrega i descàrrega.
- Manquen indicacions de direcció per no perdre-ho, és difícil saber per on segueix.
- Manquen indicacions de distància a llocs d’interès, no hi ha mapa de recorregut al carrer.
- La important connexió entre Plaça d’Espanya i Eix Cívic de Blanquerna entra en greu conflicte amb el vianant en un tram de vorera compartida.
- El carril bici s’està construint sobre la voravia, en el poc espai que li queda al vianant, creant un conflicte amb ells. Carrer Sant Magí, Carrer de l’Arxiduc Lluís Salvador o Carrer de Pompeu Fabra, són exemples de carril bici construït sobre la vorera.
- Hi ha itinerari bici difícil d’entendre, configurat de tal manera que en un dels sentits és carril bici i en l’altre cicle-carrer. Per exemple en Carrer del Baró de Pinopar, Carrer de Sant Magí, o el nou traçat en Carrer de Josep Anselm Clavé.
Sovint l’itinerari ciclista és només pintura a la calçada i senyals verticals que indiquen que és un cicle-carrer, amb limitació de velocitat a 30 km/h. Ningú s’atreveix a retirar part de l’espai que els automòbils utilitzen per aparcar per implementar un carril bici, però el resultat és una via perillosa per als ciclistes pel fet de ser compartida amb els vehicles a motor. Per exemple zona Santa Catalina i Son Espanyolet.
La gent no s’atreveix a circular amb bicicleta. El problema fonamental és la perillositat de compartir recorregut amb els vehicles motoritzats, encara que sigui part del trajecte que hagis de fer, en una ciutat sense pacificar i on no es respecten els límits de velocitat que sí que estan establerts.
Curiosament a Palma el límit genèric màxim de velocitat és 40 km/h, però ens atreviriem a dir que ningú ho sap, no està escrit en les entrades i sortides de la ciutat, ni es fa saber de cap manera.
La no pacificació del trànsit restringeix la circulació dels vehícles de movilitat personal que només poden circular per itinerari ciclista i per vies pacificades a 30 km/h. La pacificació del trànsit de Palma s’està realitzant molt lentament. Concretament només 4 dels 89 barris de la ciutat són zona 30 km/h. Si vas amb VMP probablement hagis de fer part del teu camí arrossegant el vehicle.
Hi ha un servei de bicicleta pública, Bicipalma, a disposició del ciutadà que durant el període d’alarma nacional ha quedat cancel·lat. Potser la impossibilitat de pagar un servei esporàdic, sense més requisits que una targeta de crèdit, o el fet que no hi ha estacions on agafar o deixar la bicicleta pública en grans centres d’activitat de l’extraradi: aeroport, universitat, parc bit, platja de Palma… fan que sigui un servei poc utilitzat.
Proposta d’avingudes on instal·lar corredors
ANELL AVINGUDES / PASSEIG MARÍTIM, alimentat per CORREDOR EST-OEST PER TOT EL PASSEIG MARÍTIM i CORREDOR NORD per Carrer Rafael Rodríguez Méndez fins Hospital Juaneda Miramar.
Donem preferència a l’ús de bicicleta a tota la ciutat traçant un corredor ciclista de doble sentit en forma d’anell al voltant del centre de Palma, amb tres vies que l’alimenten des del nord, est i oest -al sud hi ha el mar-.
Totes elles són vies ràpides, amb velocitat màxima augmentada fins a 50 km/h. Recordem que la velocitat màxima genèrica de Palma és 40 km/h.
Totes aquestes vies tenen més de dos carrils en cada sentit, a excepció d’un tram del Carrer Pascual Ribot. Un dels carrils usat per vehicles a motor (cotxes i motos) s’habilita per a ús exclusiu de cicles.
ITINERARI DETALLAT:
AVINGUDES: Avinguda de Gabriel Alomar, Avinguda d’Alexandre Rosselló, Avinguda de Joan March, Avinguda del Comte de Sallent, Avinguda d’Alemanya, Avinguda de Portugal, Carrer de Ramon i Cajal i Avinguda de l’Argentina.
Aquestes vies tenen tres carrils per cada sentit de la marxa dedicats a vehicles de motor. No hi ha itinerari ciclista perquè el carril bici es va eliminar de les avingudes i ara va per dins de la zona centre.
En aquestes vies hi ha un carril bus, exceptuant Carrer de Ramón y Cajal i avinguda de l’Argentina.
En Avinguda de Comte de Sallent hi ha un petit tram, gairebé menyspreable -també ho diem perquè provoca conflicte entre ciclistes i vianants-, de vorera compartida entre ciclistes i vianants que és part de l’itinerio bici.
En Avinguda de Portugal hi ha un petit tram de carril bici -només al pont sobre La Riera-.
Part de Avinguda de l’Argentina té carril bici.
CORREDOR NORD per Carrer Rafael Rodríguez Méndez, Carrer de Pascual Ribot, fins Hospital Juaneda Miramar:
Tota aquesta via d’entrada té un únic sentit de circulació, de nord a sud. Són tres carrils dedicats a vehicles de motor, amb aparcament per a cotxes a banda i banda en gairebé tot el recorregut, sense carril bus i sense itinerari ciclista.
Una part del Carrer Pascual Ribot, des de l’Hospital Juaneda Miramar fins a Son Pisà, només té dos carrils i, en el tram superior, els cotxes aparquen en bateria a la part dreta, ocupant més espai. El límit màxim indicat de 50 km/h fa que aquest tram superior, amb corbes, inclinació descendent i falta de visibilitat, sigui especialment perillós.
PASSEIG MARÍTIM, Avinguda de Gabriel Roca / MA-1:
Tot el Passeig Marítim, des de 800 metres abans del nou Palau de Congressos de Palma -hotel Melià Palma Bay-, fins a Porto Pi, a l’oest.
Té tres carrils per cada sentit de la marxa dedicats a vehicles a moto.
No hi ha carril bus.
Tot el Passeig Marítim té carril bici. S’usa per mobilitat, com a part de l’itinerari bici, però sobretot en temporada estival s’usa molt per passejar i és un atractiu turístic més, transcorre pel costat de la mar i té unes vistes impressionants.
Part d’aquest preciós carril bici és especialment estret -zona Can Pere Antoni-, tant és així, que si condueixes una bicicleta de manillar ample has d’extremar les precaucions.
Altres comentaris
El ciclisme urbà és una manera de transport 100% lliure de contagi. És urgent dotar els ciclistes urbans de la seguretat que necessiten a través de la implementació d’aquests Corredors Ciclistes que se sumaran a l’itinerari ciclista actual.
També urgeix fer de Palma una Ciutat 30 sense més dilació.
Ara és el moment de tenir en consideració el ciclisme urbà per la seva participació en conservar l’aire net i per tant la salut pública, especialment la salut pulmonar i cardiovascular que ha de cuidar-se per poder fer front a qualsevol possible nou agent infecciós.
La bicicleta es complementa i conviu perfectament amb altres formes de mobilitat urbana sostenible, la qual és molt menys perillosa, permet l’alliberament d’espai públic i permet una millor habitabilitat dels nuclis de població, al temps que afavoreix el comerç local.
Propuestas para Palma
Introducción uso de la bicicleta
En Palma la gran mayoría de personas se mueve en coche privado, somos la CCAA con más coches per cápita, un coche por habitante.
Otro dato significativo es que Palma es la tercera ciudad con más atascos de España. Un automovilista de Palma se pasa alrededor de 25 minutos extras en sus desplazamientos, atrapado en un atasco.
Precisamente por este uso preferente del coche privado, la media de las observaciones del aire de Palma, como el de otras 11 ciudades españolas, sobrepasa los niveles máximos de contaminación en partículas PM 2.5 y PM 10 señaladas por la OMS.
Así pues, existe un itinerario ciclista de 82 km nada despreciable, compuesto en su mayoría de carril bici, se extiende por toda la ciudad cumpliendo como red de transporte.
Creemos que el itinerario ciclista necesita mejorar en:
- Falta de conexión con itinerario bici de Calvià (oeste).
- Falta indicar debidamente el camino, Camí de Can Bogueta, que conecta el aeropuerto con el itinerario ciclista de Platja de Palma y arreglarlo para su uso, pues ahora está muy descuidado.
- Falta de mantenimiento.
- Falta de vigilancia, algunos automovilistas lo usan como carga y descarga.
- Faltan indicaciones de dirección para no perderlo, es difícil saber por donde sigue.
- Faltan indicaciones de distancia a sitios de interés, no hay mapa de recorrido en la calle.
- La importante conexión entre Plaça d’Espanya y Eix Cívic de Blanquerna entra en grave conflicto con el peatón en un tramo de acera compartida.
- El carril bici últimamente se está construyendo sobre la acera, en el poco espacio que le queda al peatón, creando un conflicto con los peatones. Carrer Sant Magí, Carrer del Arxiduc Lluís Salvador o Carrer de Pompeu Fabra, son ejemplos de carril bici construido sobre la acera.
- Existe itinerario bici difícil de entender, configurado de tal manera que en uno de los sentidos es carril bici y en el otro ciclo-calle. Por ejemplo en Carrer del Baró de Pinopar, Carrer de Sant Magí, o el nuevo trazado en Carrer de Josep Anselm Clavé.
A menudo el itinerario ciclista es sólo pintura en la calzada y señales verticales que indican que es una ciclo-calle, con limitación de velocidad a 30 km/h. Nadie se atreve a retirar parte del espacio que los automóviles utilizan para aparcar para implementar un carril bici, pero el resultado es una vía peligrosa para los ciclistas por ser compartida con los vehículos a motor. Por ejemplo zona Santa Catalina y zona Son Espanyolet.
La gente no se atreve a circular en bicicleta. El problema fundamental es la peligrosidad de compartir recorrido con los vehículos motorizados, aunque sea parte del trayecto que tengas que hacer, en una ciudad sin pacificar y donde no se respetan los límites de velocidad que sí están establecidos.
Curiosamente en Palma el límite genérico máximo de velocidad es 40 km/h, pero nos atreveríamos a decir que nadie lo sabe, no está escrito en las entradas y salidas de la ciudad, ni se hace saber de ningún modo.
La no pacificación del tráfico restringe la circulación de VMP que sólo pueden circular por itinerario ciclista y por vías pacificadas a 30 km/h. La pacificación del tráfico de Palma se está realizando muy lentamente. Concretamente sólo 4 de los 89 barrios de la ciudad son zona 30 km/h. Si vas en VMP probablemente tengas que hacer parte de tu recorrido arrastrando el vehículo.
Existe un servicio de bicicleta pública, BiciPalma, a disposición del ciudadano que durante el periodo de alarma nacional ha quedado cancelado. Quizá la imposibilidad de pagar un servicio esporádico, sin más requisitos que una tarjeta de crédito, o el hecho de que no hay estaciones donde coger o dejar la bici pública en grandes centros de actividad del extrarradio: aeropuerto, universidad, Parc Bit, Platja de Palma… hacen que sea un servicio poco utilizado.
Propuesta de avenidas donde instalar corredores
ANILLO AVENIDAS/ PASEO MARÍTIMO, alimentado por CORREDOR ESTE-OESTE POR TODO EL PASEO MARÍTIMO y CORREDOR NORTE por Carrer Rafael Rodríguez Méndez hasta Hospital Juaneda Miramar.
Damos preferencia al uso de bicicleta en toda la ciudad trazando un corredor ciclista de doble sentido en forma de anillo alrededor del centro de Palma, con tres vías que lo alimentan desde el norte, este y oeste -al sur está el mar-.
Todas ellas son vías rápidas, con velocidad máxima aumentada hasta 50 km/h. Recordamos que la velocidad máxima genérica de Palma es 40 km/h.
Todas estas vías tienen más de dos carriles en cada sentido, a excepción de un tramo del Carrer Pascual Ribot. Uno de los carriles usado por vehículos a motor (coches y motos) se habilita para uso exclusivo de ciclos.
- ITINERARIO DETALLADO:AVENIDAS: Avinguda de Gabriel Alomar, Avinguda d’Alexandre Rosselló, Avinguda de Joan March, Avinguda del Comte de Sallent, Avinguda d’Alemanya, Avinguda de Portugal, Carrer de Ramon y Cajal, Avinguda de l’Argentina.Estas vías tienen tres carriles por cada sentido de la marcha dedicados a vehículos a motor. No hay itinerario ciclista porque el carril bici se eliminó de las avenidas y ahora va por dentro de la zona centro.En estas vías existe un carril bus, exceptuando Carrer de Ramón y Cajal y Avinguda de l’Argentina.En Avinguda del Comte de Sallent hay un pequeño tramo, casi despreciable -también lo decimos porque provoca conflicto entre ciclistas y peatones-, de acera compartida entre ciclistas y peatones que es parte del itinerario bici.En Avinguda de Portugal hay un pequeño tramo de carril bici -solamente en el puente sobre La Riera-.Parte de Avinguda de l’Argentina tiene carril bici.
CORREDOR NORTE por Carrer Rafael Rodríguez Méndez, Carrer de Pascual Ribot, hasta Hospital Juaneda Miramar:
Toda esta vía de entrada tiene un único sentido de circulación, de norte a sur. Son tres carriles dedicados a vehículos a motor, con aparcamiento para coches a ambos lados en casi todo el recorrido, sin carril bus y sin itinerario ciclista.
Una parte del Carrer Pascual Ribot, desde el Hospital Juaneda Miramar hasta Son Pisà, sólo tiene dos carriles y, en el tramo superior, los coches aparcan en batería en el lado derecho, ocupando más espacio. El límite máximo indicado de 50 km/h hace que este tramo superior, con curvas, inclinación descendente y falta de visibilidad, sea especialmente peligroso.
PASEO MARÍTIMO: Avinguda de Gabriel Roca/MA-1:
Todo el Paseo Marítimo, desde 800 metros antes del nuevo Palau de Congressos de Palma -hotel Melià Palma Bay-, hasta Porto Pí, al oeste.
Tiene tres carriles por cada sentido de la marcha dedicados a vehículos a motor.
No hay carril bus.
Todo el Paseo Marítimo tiene carril bici. Se usa para movilidad, como parte del itinerario bici, pero sobretodo en temporada estival se usa mucho para pasear y es un atractivo turístico más, transcurre por el lado del mar y tiene unas vistas impresionantes.
Parte de este precioso carril bici es especialmente estrecho -zona Can Pere Antoni-, tanto es así, que si conduces una bicicleta de manillar ancho debes extremar las precauciones.
Otros comentarios
El ciclismo urbano es un modo de transporte 100% libre de contagio. Urge dotar a los ciclistas urbanos de la seguridad que necesitan através de la implementación de estos Corredores Ciclistas que se sumarán al iterario ciclista actual y, también urge hacer de Palma sin más dilación una Ciudad 30.
Ahora es el momento de tener en consideración el ciclismo urbano por su participación en conservar el aire limpio y por tanto la salud pública, especialmente la salud pulmonar y cardiovascular que ha de cuidarse para poder hacer frente a cualquier posible nuevo agente infeccioso.
El uso de la bicicleta se complementa y convive perfectamente con otras formas de movilidad urbana sostenible, mucho menos peligrosa, que permite la liberación de espacio público, una mejor habitabilidad de los núcleos de población, al tiempo que favorece el comercio local.